Kolacja dla dzieci – co przygotować i jak radzić sobie z niejadkami?

Nie masz pomysłu na kolację dla dziecka, zastanawiasz się nad skomponowaniem idealnego posiłku stanowiącego zakończenie dnia? Zobacz czym kierować się tworząc kolację dla dziecka i skorzystaj z kilku przykładowych przepisów.

Kolacja dziecka stanowi ostatni posiłek przed snem, posiłek powinien być sycący i dostarczać niezbędnych składników mineralnych, ale nie obciążać układu pokarmowego, by nie zakłócać snu i przeciążać żołądka.

Zdrowa kolacja dla dziecka

Kolacja dla dzieci to przede wszystkim odpowiednio skomponowany posiłek, dostarczający niezbędnych makro i mikro elementów.

Ważne jest, by kolacja była lekkostrawna i nie przysparzała dziecku kłopotu podczas trawienia. Czas podania kolacji dziecku jest równie ważny – kiedy podać kolację dziecku? Dla dwulatków kolacja powinna pojawić się nie później niż godzinę przed pójściem spać. Starsze dzieci, które zjadają odpowiednio większe posiłki mogą zjeść kolację nieco później, nawet na dwie godziny przed snem.

Dziecko jedzące kolację przy stole

Szukasz opiekunki dla dziecka? Znajdź ją na Yoopies

Kolacja dla dzieci – porady i zasady tworzenia zbilansowanego posiłku

1. Różnorodność posiłków

Kolacje, zarówno te dla rocznego dziecka, jak i przedszkolaka, powinny zawierać w sobie odpowiednią ilość składników odżywczych, być pożywne, ale i różnorodne. Dzieci uwielbiają kreatywne podejście swoich rodziców, ale niestety bardzo szybko się nudzą. Urozmaicanie kolacji jest kluczem do tego, by dziecko odżywiało się w sposób zdrowy lub w przypadku niejadków zjadło cały posiłek.

Kolacja może być podawana w najróżniejszych formach, kształtach i stylach – niewiele potrzeba, by zwyczajna kanapka zmieniła swoje oblicze i stała się czymś pomysłowym: zwierzęciem, plażą a nawet kosmosem. Stymulacja kreatywności i „zabawy” przy jedzeniu może odbyć się poprzez wiele sposobów: granie kształtem, kolorem warzyw i owoców, udekorowaniem posiłku tak, by owsianka przybrała króliczą twarz, itp.

Pomysł na kreatywną kolację dla dziecka, przede wszystkim dzieci niejadków:

  • Talerz jako model kosmosu
  • Warzywa ułożone według wielkości
  • Małe kanapeczki z różnymi dodatkami
  • Omlet jako królicza twarz

2. Talerz elementów

Kolacja dla dziecka nie tylko ma stanowić kreatywną różnorodność na talerzu, ale także kompozycję mikro i makro składników odżywczych. Cudownie wyglądający posiłek z ogromną ilość cukru nie jest odpowiednim wyjściem z sytuacji.
Kolacja powinna zawierać w sobie elementy, które zapewnią dziecku odpowiedni sen – organizm dziecka podobnie do osoby dorosłej zaopatrzony jest w hormony regulujące cykl dobowy tj. snu i energii do działania.
Hormonami są m.in. serotonina i melatonina, a na wytwarzanie hormonów wpływa aminokwas obecny w produktach takich jak: ryby, sery, mleko, chude mięsa, produkty sojowe, pestki dyni, ser mozzarella, banany, migdały.

Zdrowa kolacja pomimo zapewnienia odpowiedniego snu, musi także wpływać na rozwój dziecka, jego pamięć i koncentrację. Podczas komponowania kolacji zapewnij dziecku odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza oraz witamin. Komponując posiłek dla dziecka pamiętaj o urozmaiceniu używanych produktów:

  • warzywa (surowe, pieczone lub gotowane),
  • produkty zbożowe (kasza, ryż, makarony, pieczywo, płatki owsiane, mąka, ziemniaki, bataty),
  • produkty o bogatej zawartości białka (ryby, jajka, mięso, nabiał, rośliny strączkowe),
  • produkty o bogatej zawartości kwasów omega-3 (orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado).

3. Mniejsza zawartość cukru

Obecnie, przeciętna dieta składa się z ogromnych ilości cukru. Cukier dostępny jest w szerokim wachlarzu produktów: pieczywie, serkach i jogurtach, płatkach zbożowych, musli, gotowych sosach, konfiturach.

Głównym zadaniem cukru jest dostarczanie energii organizmowi, stąd pobudzające działanie tego składnika. Kolacja o bogatej zawartości cukru utrudni dziecku zasypianie, a nadmiar doprowadzi do próchnicy i zwiększenia masy ciała. Spożycie cukru należy zatem ograniczyć do niezbędnego minimum.

Gotowe przepisy na kolację dla dzieci

Twarzowe pancakes dla dzieci

Naleśniki na talerzach przypominające twarze niedźwiedzi

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (mleko UHT/migdałowe/sojowe)
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Produkty suche tj. mąka sól, cukier i proszek do pieczenia przesiej razem do miski.
  • Dodaj jajka, mleko oraz roztopione masło. Połącz wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu roślinnego (pancakes można smażyć bez użycia tłuszczu).
  • Wylewaj porcję przygotowanej masy, usmaż do chwili pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • By wzbudzić większą kreatywność u dziecka, podawaj pancakes w odpowiednim kształcie wraz z owocami, konfiturą, syropem klonowym tak, by odwzorować zwierzę lub postać z bajki.

Kanapka/tost sówka

Składniki: 

  • kromka chleba/ bułka
  • ser/szynka
  • pomidor/rzodkiewka/sałata/oliwki

Sposób przygotowania:

  • Kromkę chleba przygotuj w odpowiedni sposób: posmaruj masłem, zapiecz w opiekaczu lub tosterze.
  • Z sera/szynki lub warzyw ułóż elementy mające odwzorowywać kształt sówki lub poinstruuj dziecko o zadaniu, które może wykonać.
  • Wykonaj dodatkowe elementy z warzyw tj. drzew z sałaty lub płot z sera. Kieruj się kreatywnością swoją i dziecka.

Kanapka z pastą jajeczną

Składniki:

  • chleb/bułka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypiorek (ok. 1/3 pęczka)
  • pietruszka kilka listków
  • duża szczypta czarnego pieprzu,
  • sól
  • ser żółty

Przygotowanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Szczypiorek i pietruszkę posiekaj drobno i połącz z jajkami.
  • Dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem.
  • Pastę obsyp startym żółtym serem i podaj na kanapce lub toście

Talerz pełen warzyw

Talerz z warzywami ułożonymi tak, by przypominać twarz

Składniki:

  • warzywa według wyboru i upodobania (pomidory, papryka, sałata, oliwki, marchew)
  • jajka/ser/szynka

Przygotowanie:

  • Talerz pełen warzyw jest ma stanowić wytwór wyobraźni dziecka – obraz twórczości, która urozmaici kolację.
  • Podczas tworzenia talerza nie kieruj się żadnymi ramami i szablonami, przygotuj lub pozwól przygotować talerz dziecku według własnego „projektu”. Talerz może przedstawiać cokolwiek: twarz animowanej postaci lub zwierzęcia, dom, skrawek oceanu, kosmos.
  • Projektowanie talerza może zostać włączone jako codzienna zabawa z dzieckiem

Kanapka z tuńczykiem/kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 2 kromki chleba/bułka
  • tuńczyk/kurczak
  • 1 ogórek gruntowy
  • kilka listków sałaty (lodowej/rukoli/szpinaku)
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  • Kromki chleba posmaruj wybranym przez siebie sosem: majonezem/chrzanowym/jogurtem naturalnym.
  • Ułóż tuńczyka lub kawałki kurczaka, sałatę, pokrojone jajko i ogórek.
  • Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dodatkami: świeżą marchewką, rzodkiewkami, malinami, kawałkami jabłka, itp.

Co zrobić, by niejadek zjadł kolację?

Kolacja dla dziecka, które jest niejadkiem stanowi wyzwanie dla każdego rodzica. Dziecko, które nie chce jeść zadowoli się kromką chleba lub odmówi jedzenia, by po kilku godzinach obudzić się głodne.

Co zrobić, by kolacja dla niejadka okazała się apetyczna?

Po pierwsze postaw na rozmaitość. Dziecko, dla którego jedzenie nie jest czymś niezwykłym musi zostać zachęcone do spożycia posiłku. Kolacja niejadka powinna być kolorowa i pełna rozmaitości: kształtów, form, które maluch zje z przyjemnością i ciekawością. Dobrym pomysłem są małe kanapeczki z różnymi dodatkami o pełnowartościowym składzie. Pamiętaj, by podać ulubione dodatki dziecka, by od razu zachęcić do spożycia posiłku, ale także przemycić nieco nowości – pomidor, sałatę, ogórek, marchew, oliwki, rukolę, paprykę, roszpunkę, itp.

Kolejnym sposobem na to, by dziecko było zachwycone z posiłku, jest obrócenie go w zabawę. Pozwól dziecku ułożyć z dostępnych produktów obrazek, które następnie będzie mogło zjeść po kolei, opowiadając przy tym dlaczego akurat zaczęło do płotu, a nie dachu domu. Dobrym sposobem jest także ukrycie kolacji w kilku punkach, tj. przykrycie talerza odpowiednio kilkoma osłonkami, pod którymi będą znajdowały się różnorodne porcje posiłku. Dziecko wybierając samodzielnie co chce zjeść, odkrywa przy tym następne elementy.